V těchto botách protančíte celou noc!

Říká se, že šaty dělají člověka. Pravda ale ve skutečnosti spočívá o kousek níž – u obuvi. I tu nejluxusnější róbu a nejzábavnější večer totiž dokáží naprosto zničit špatně zvolené boty. Vyvarujte se odřeným nohám a protančete letošní plesovou sezónu v nádherných a pohodlných střevíčkách. Poradíme vám, jakými pravidly etikety se při výběru řídit a do kterého z obchodů v Palladiu si zajít pro ideální pár.

Dámský svět lodiček

Abyste předešli nevhodným kombinacím, následujte základní pravidlo. Nejdřív vybírejte šaty nebo oblek a teprve poté k nim zvolte boty a doplňky. Univerzálním způsobem, jak ke kombinování přistoupit, je určit si, zdali chcete vynést světlejší nebo tmavší model, a u bot poté zvolit odstín opačný. Již dávno totiž neplatí dogma říkající, že obuv musí být stejné barvy jako zbytek outfitu. 

Dámám doporučujeme si předem zjistit, na jak formální událost se chystáte. Takzvané white tie večery vyžadují lodičky s uzavřenou špičkou i patou, zatímco běžné maturitní a městské plesy dovolují i otevřené varianty. Ani u sandálových lodiček ale nesmíte zapomenout pořídit vhodné silonky, abyste nezpůsobili zbytečné módní faux pas. 

Chcete si užít noc plnou tance? Věnujte v obchodě dostatek času zkoušení, projděte se v lodičkách uličkou a chvíli v nich poseďte. Ani ty nejkrásnější střevíčky nestojí za protrpěný ples, a proto byste si měli být jistí, že se vám v nich bude chodit jako v bačkůrkách. 

Visí vám doma na ramínku výrazná róba? Pak se u bot držte raději při zemi. S neutrálními tóny, jakými jsou černá, bílá, béžová nebo jemná růžová rozhodně nešlápnete vedle. Bát se nemusíte ani velmi decentních aplikací, jakými jsou například kamínky na saténových lodičkách značky Guess.

1

Béžové lodičky s nízkým podpatkem, Geox, orientační cena 1 495 Kč; Zlaté kožené lodičky na jehlovém podpatku, Baťa, orientační cena 3 599 Kč; Saténové lodičky Silks, Guess, orientační cena 4 290 Kč; Růžovo-béžové lodičky Ecco Shape Stilletto 75, ECCO, orientační cena 1899 Kč

Máte-li v plánu obléct si spíše jednodušší šaty, nazujte tmavé lodičky s třpytivými pásky, masivními sponami či romantickou krajkou. K šatům nad kotníky nebo s velkým rozparkem jsou žhavým tipem černo-stříbrné sandálové lodičky s devíticentimetrovým podpatkem z obchodu CCC. 

3

Černé sandály Jenny Fairy, CCC, orientační cena 1 399 Kč; Krajkované lodičky Sadita, Guess, orientační cena 2 070 Kč; Polobotka s výraznou sponou, MANGO, orientační cena 1 299 Kč

Střídmé a jednobarevné šaty si říkají o něco trochu extravagantního. Staňte se středem pozornosti a přitáhněte pohledy všech díky jednomu z těchto pestrobarevných párů. Dolaďte křiklavou barvu bot s kabelkou i doplňky a zaručujeme vám, že z vás bude královna večera. 

2

Modré lodičky Catwalk, DEICHMANN, orientační cena 899 Kč; Trendy dámské lodičky z jasně červené vepřové kůže, WOJAS, orientační cena 2 899 Kč; Žluté dámské lodičky na podpatku s imitací hadí kůže, WOJAS, orientační cena 2 199 Kč; Zelené metalické lodičky, RESERVED, orientační cena 599 Kč; Růžové sandály DeeZee, CCC, orientační cena 1 299 Kč

Ne všichni jsme ale schopni si užít večer naplno na vysokých jehlách a není žádná ostuda si to přiznat. Netrapte svá chodidla podpatky a vsaďte na pohodlné baleríny, které jsou taktéž považovány za společenskou obuv. Kromě klasických saténových, lakovaných nebo třpytivých, můžete vyzkoušet i prošívané modely. 

4

Prošívané zelené baleríny, H&M, orientační cena 599 Kč; Černé baleríny Lasocki, CCC, orientační cena 1 299 Kč;

Pánský svět polobotek

Pánové mají výběr jednoduší. Tradiční společenskou obuv představují polobotky a jejich možná alternativa – mokasíny. Obchody nabízejí plejádu odstínů černé, hnědé, modré, ale i moderní khaki zelené, či různá vyšívání a vzory. Ty nejkvalitnější a nejpohodlnější polobotky bývají zpravidla vyrobeny z pravé kůže. 

5

Hnědá kožená společenská obuv Bugatti, DEICHMANN, orientační cena 1 599 Kč; Hnědá kožená společenská obuv Am Shoe, DEICHMANN, orientační cena 1 599 Kč; Černé polobotky Lasocki, CCC, orientační cena 1 599 Kč; Khaki společenská obuv Am Shoe, DEICHMANN, orientační cena 1 199 Kč

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #boty #obuv