Stručný návod jak sestavit evoluční šatník!

Přetéká vám skříň oblečením, a přitom pořád nemáte co na sebe? Nekupujte stále nové a nové kousky, které vzájemně nejdou kombinovat, ale jděte na to chytře. Díky metodě evolučního šatníku budete mít doma jen to, co opravdu unosíte. Přečtěte si, v čem spočívá jeho tajemství a jak si evoluční šatník sestavit z nabídky obchodů v Palladiu.

Evoluční šatník je vaší cestou k udržitelné módě

Za metodou evolučního šatníku stojí španělská expertka na módu Patrizia Eguidazu, která dbá nejen na styl, ale také na udržitelnost módy. Evoluční šatník se proto zaměřuje na sestavování nadčasových, funkčních a univerzálních outfitů, které si můžete vzít kamkoliv.

Základními prvky evolučního šatníku jsou:
Dobře padnoucí a snadno kombinovatelné kousky
Kvalitní materiály, které vám vydrží roky
Univerzální oblečení, které lze využít na různé příležitosti
Nadčasový minimalismus, který nikdy nevyjde z módy
 
Proč vyzkoušet evoluční šatník? 
Ušetříte peníze za neustálé nakupování oblečení.
Nebudete podporovat dlouhodobě neudržitelné fast fashion.
Budete mít přehled o tom, co ve skříni máte.
Snáze se vám budou vytvářet outfity.
V každém jednom kousku se budete cítit skvěle.
 

Jak sestavit evoluční šatník?

Princip evolučního šatníku spočívá v postupném rozšiřování vašeho oblečení. Ovšem s dodržováním základních podmínek, které jsme vám vyjmenovali výše.

Vyberte si 3 kusy oblečení na horní polovinu těla a dva kusy oblečení na tu spodní. Nezapomeňte, že se v každém kousku musíte cítit pohodlně a sama sebou. Následně si připravte tabulku, kde do sloupce, nebo do řádku vypíšete názvy jednotlivých kousků oblečení.

Jakmile si daný oděv obléknete, udělejte si do tabulky čárku. Postupně zkuste jednotlivé kousky mezi sebou kombinovat až do chvíle, kdy dosáhnete pět čárek v každém sloupci. Teprve tehdy si můžete koupit nový kus oblečení. Podívejte se, jak jsme sestavili základ evolučního šatníku my.

1

High Waisted Mom Jeans, Levi’s, orientační cena 1 999 Kč; Džínová maxi sukně, GAP, orientační cena 1 799 Kč; Halenka, C&A, orientační cena 507 Kč; Svetřík s výstřihem do V z kašmíru Ultrafine, Falconeri, orientační cena 3 999 Kč; Fitted blazer made of fine stretch fabric, TAIFUN, Gerry Weber, orientační cena 3 167 Kč

Nebojte se zapojit i vzory a barvy

Evoluční šatník nemusí být nuda. Pokud rádi nosíte určitou barvu, nebo víte, že vám sluší konkrétní vzor, postavte svůj evoluční šatník na něm. My jsme jako příklad vybrali proužkovanou saténovou košili rovného střihu, která skvěle padne ke společenským kalhotám. Obléknout ji ale můžete i pod jednoduché pouzdrové šaty, které tím ozvláštníte.

2

Oversized sako s knoflíky, H&M, orientační cena 719 Kč; Bunda z umělé kůže, GAP, orientační cena 3039 Kč; Kalhoty s širokými nohavicemi, Marks & Spencer, orientační cena 799 Kč; Černé dámské šaty ORSAY, Orsay, orientační cena 1049 Kč; Proužkovaná saténová košile, MANGO, orientační cena 899 Kč; 

Jaké kousky by neměly chybět ve vaší skříni?

Možná znáte princip kapsulového šatníku, který pracuje s několika základními kousky oblečení. Ty vám dobře poslouží i v případě evolučního šatníku. Kromě zmíněných malých černých šatů, bílého trička, padnoucího saka a kašmírového svetru sem patří také:

Bílá bavlněná košile
Pouzdrová nebo džínová sukně
Kvalitní kraťasy
Trenčkot
 
3_2

Košile 100% len, MANGO, orientační cena 899 Kč; Dvouřadý trenčkot, H&M, orientační cena 1 199 Kč; Šortky – high waist, C&A, orientační cena 659 Kč; Pouzdrová sukně z kepru, H&M, orientační cena 479 Kč

Stejný přístup aplikujte u doplňků

Podobně postupujte také při výběru doplňků a pořiďte si prostornou kabelku v některém z přírodních odstínů. Na jarní a letní sezónu si pak bohatě vystačíte s elegantními mokasíny, univerzálními bílými teniskami a společenskou obuví. Naším tipem jsou sandály Nine West z CCC, ve kterých se vám bude komfortně stát i chodit. 

4

Catwalk mokasíny, Deichmann, orientační cena 899 Kč; Nike tenisky, Deichmann, orientační cena 1899 Kč; Sandály Nine West béžová, CCC, orientační cena 1 299 Kč; Kabelka Gino Rossi béžová, CCC, orientační cena 999 Kč

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #lifestyle #jaro #rady #udržitelnost #obuv