Sestavte si nadčasový šatník

Módní trendy jsou fajn, ale mění se stejně rychle jako aprílové počasí. Existují však kousky, ve kterých zazáříte a vydrží vám roky, aniž by ztrácely na kvalitě a podléhaly módnímu diktátu. Poradíme vám, jak si sestavit chytrý šatník, který nevyjde z módy a budete se na něj moci kdykoli spolehnout.

1. Džíny

dziny

Levi’s 725™ / high rise bootcut jeans
M&S / džíny Sophia
ESPRIT / strečové džíny s bio bavlnou

Džíny nikdy nevyjdou z módy a vždycky v nich budete vypadat skvěle. Můžete v nich vyrazit na víkend, když si k nim vezmete mikinu s kapucí či tričko, ale i na schůzku, když k nim nazujete lodičky na podpatku a obléknete halenku a sako. Základem výběru je správně zvolený střih, který bude lichotit vaší postavě. Přestože se trendy, pokud jde o střihy, také mění, sáhněte po klasice s vyšším pasem a rovnými nohavicemi, nejlépe v tmavě modré barvě. Tento typ džínů sluší každé postavě, nepodléhá trendům a hodí se pro každou příležitost.

Náš tip: Jestliže máte dlouhé nohy, budou se vám hodit i úzké skinny džíny; ženským postavám zase sluší boot cut střihy lehce do zvonu.

 

2. Trenčkot

trenckot

H&M / oversized trenčkot
HUGO BOSS / trenčkot s páskem
MANGO / trenčkot water repelent

Nepromokavý plášť, který původně sloužil jako ochranný oděv pro armádní důstojníky, je jedním z nejžádanějších a nejprodávanějších kousků a jen těžko byste dnes hledala značku, která ho nemá v nabídce. Je elegantní, univerzální a pozvedne každý outfit. Můžete ho ležérně obléknout přes tepláky, když potřebujete narychlo vyběhnout z domu, a nebo obléknout večer přes šaty či kostýmek a směle vyrazit do společnosti. Na trenčkotu nikdy nešetřete. Kvalitní a nemačkavý materiál je základ, protože jen tak vám vydrží opravdu roky. Pokud jde o barvu, nikdy neuděláte chybu s nadčasovou béžovou, tmavě modrou a nebo klasickou kostkou, ty můžete kombinovat se všemi barvami. Jestliže však vlastníte trenčkotů několik, nemusíte se obávat ani barev.

Náš tip: Pokud se vám trenčkot časem trochu omrzí, zkuste na něm vyměnit knoflíky, je to malá změna, která udělá velký efekt.

 

3. Kožená bunda – křivák

krivak

MANGO / kožená motorkářská bunda
Armani Exchange / kožená bunda
Orsay / kožená bunda

Tohle je naprostá stálice. Dnes seženete rozmanité střihy, barvy i druhy kůže. Pokud však chcete opravdu nadčasovou klasiku, zvolte bundu lehce pod pás a co nejjednodušší model. Barva by měla být neutrální, ideálně černá, hnědá, koňaková, šedá či tmavě modrá. Praktičtější a velice nadčasová je hladká kůže – je možné ji kdykoliv nakrémovat a zakamuflovat tak různé oděrky a stopy, které na ní zanechá zub času. To u semišové varianty bohužel není možné.

Náš tip: Vyzkoušejte si bundu o číslo větší, než je vaše velikost. Bude vypadat ležérně a nic se nestane, když nějaké to kilo časem třeba přiberete. Navíc ji budete v chladnějších dnech snáz kombinovat třeba se svetrem.

 

4. Bílá košile

kosile

GANT / oxford slim shirt
RESERVED / košile regular fit
Tatuum / dámská košile

Bílá košile je neuvěřitelně šik kousek, který by v šatníku měla mít opravdu každá žena. Je nesmrtelná a hlavně variabilní, co se stylingu týče. Skvěle vypadá k džínům, úzké i balonové sukni, vynikne v kostýmku i uvázaná v pase na uzel s kalhotami do zvonu. Dbejte na výběr kvalitního materiálu, obloukem se vyhněte všemu, co zavání polyesterem. Naopak vsaďte na viskózu, bavlnu nebo hedvábí. Ideální je rovný nebo lehce vypasovaný střih, rozhodně nevolte upnuté modely nebo strečové materiály.

Náš tip: Podle mužů není nic tak sexy jako žena, která si po ránu oblékne na nahé tělo bílou košili.

 

5. Sako

sako

H&M / dvouřadé sako
MANGO / splývavé krepové sako
RESERVED / elegantní blejzr

Ideální je, když zvolíte lehce vypasovaný a jednoduchý střih, který vám skvěle sedí v ramenou – takové sako vám bude dobře sloužit mnoho let. Nosit ho můžete k různým příležitostem, ať už na formální akce, na jaře přes šaty, nebo k džínům a teniskám. Sako by vám mělo dobře padnout a mělo by být z kvalitního materiálu, jako je vlna či tvíd. Pokud si stále nemůžete vybrat nebo si nejste jistá, nechejte si ho u švadleny ušít na míru. Taková investice se vám rozhodně vyplatí.

Náš tip: Pokud chcete být nepřehlédnutelná, oblékněte sako jen přes spodní prádlo nebo na holé tělo a doplňte třeba šňůrou perel.

 

6. Malé černé

malecerne

Orsay / elegantní přiléhavé šaty
GERRY WEBER / přiléhavé šaty
HUGO BOSS / Šaty BOSS

Na malé černé nedala dopustit už Coco Chanel, která je ráda kombinovala s perlovým náhrdelníkem. Christian Dior je zase v roce 1950 přestavil s delší řasenou sukní a nezapomenutelná Audrey Hepburn zazářila v těchto ikonických šatech, které pro ni navrhl sám Hubert Givenchy, ve slavném filmu Snídaně u Tiffanyho. V čem jsou výjimečné? Malé černé přesně splňují požadavky na šaty, ve kterých vyrazíte ráno do práce a zazáříte v nich o pár hodin později na party. Přes den přes ně přehoďte blejzr a večer vsaďte na výrazný náhrdelník či velké náušnice. V obou případech budete vypadat skvěle. Střih by neměl příliš podléhat trendům a měl by lichotit vaší postavě. Klasikou je délka lehce nad kolena, lodičkový výstřih a silueta přesýpacích hodin. Dámské křivky se budou vyjímat v saku v kombinaci s kolovou sukní, vysoká štíhlá postava pak strhne pozornost v obepínajícím modelu třeba s rafinovaným výstřihem na zádech. Pokud nechcete ukazovat kolena, zvolte midi délku nebo střih těsně pod kolena.

Náš tip: Černé koktejlky by neměly být prvoplánově sexy. Jsou tajemné, svůdné, a pokud najdete ty správné, vydrží ve vašem šatníku mnoho sezon.

#vsechnastories #krasa #fashion #lifestyle #jaro