Pánské sluneční brýle: Který model vám padne?

Bez slunečních brýlí v létě ani krok! A to platí nejen pro dámy, ale také pro pány. Sluneční brýle patří k naprostým must have doplňkům, který nejen že chrání vaše oči proti pronikavým paprskům, ale zároveň vám dodá styl. Pořiďte si na letošní sezónu nové brýle, které vám padnou jako ulité. Poradíme vám, čím se při výběru řídit.

Nemyslete jen na design, ale také na kvalitu

Ačkoliv jsou brýle trendy záležitostí a spousta lidí preferuje mít doma více modelů za pár stovek, zkuste na ně tentokrát pohlížet jako na investici. Sice dražší, ale kvalitnější brýle vám déle vydrží, a navíc se vám vyplatí i z hlediska vašeho zdraví. Pokud budete své oči vystavovat UV paprskům bez ochrany delší dobu, můžete si více či méně poškodit zrak. Doporučujeme proto sáhnout po brýlích s minimálním ochranným filtrem 400.

Pozor na tónování skel

Zabarvená skla vypadají cool, ale také upravují naše vidění. Tónování skel totiž ovlivňuje propustnost světla, a proto je při výběru dobré znát, co které barvy umí, aby nenadělaly více škody než užitku.

  • Černá a šedá skla jsou ideální na léto, jelikož snižují intenzitu slunečního svitu.
  • Hnědá skla zlepšují kontrast a vnímání barev.
  • Zelené čočky omezují únavu zraku.
  • Žluté a oranžové zlepšují viditelnost v horším počasí a v šeru.
  • Modré pak nejsou vhodné pro řízení.

Zaměřte se na tvar svého obličeje 

Možná vás občas přepadá při zkoušení brýlí pocit, že vám žádné nesluší. Rádi vás ale přesvědčíme o opaku. Základem úspěchu je zjistit, jaký tvar má váš obličej a vybírat modely, které k němu pasují. Správně zvolené sluneční brýle podtrhnou vaše rysy a zvýrazní vaše přednosti. Dbejte proto vždy na to, aby horní linie brýlí kopírovala vaše obočí a aby se řasy nedotýkaly čoček.

1114

  1. Kulaté brýle vhodné pro hranatý obličej: David Beckham DB 1098PS 79U, FOKUS optik, orientační cena 4 710 Kč
  2. Hranaté brýle vhodné pro kulatý obličej: David Beckham DB7101/S 2M1/HA, FOKUS optik, orientační cena 4 400 Kč
  3. Brýle s rovnou horní linií vhodné pro oválný obličej: Carrera 1056/S D51/08, FOKUS optik, orientační cena 2 529 Kč

 

1. Kulatý obličej

Protiklady se přitahují, a proto kulatému obličeji padnou hranaté modely. Ostré rysy brýlí zjemní jeho oválný tvar a opticky ho prodlouží. Naopak kulatým obroučkám byste se měli obloukem vyhnout. Dobře vypadat na vás budou také brýle bez spodních obrouček. Jedny takové v hnědém odstínu seženete například v prodejně Marks & Spencer v patře 0. 

1113

Polarizované sluneční brýle s obroučkami ve tvaru D, Marks & Spencer, orientační cena 699 Kč

2. Hranatý obličej 

Máte ostře řezané rysy a výrazné lícní kosti? Pak si dejte pozor na hranaté tvary a vyzkoušejte si naopak oblé brýle. Ty se postarají o zjemnění celkového dojmu. Skvělou volbou pro vás budou například lenonky nebo pilotky. 

1115

Kulaté sluneční brýle, H&M, orientační cena 299 Kč

3. Obličej ve tvaru srdce

Pokud v zrcadle uvidíte širší čelo a užší bradu, jste majitelem obličeje ve tvaru srdce. K tomuto tvaru se nejvíce hodí pilotky s tenkými obroučkami, pro které si můžete zajít třeba do prodejny GrandOptical. 

1111

Ray-Ban sluneční brýle, GrandOptical, orientační cena 6 590 Kč

4. Oválný obličej 

Pánové s mírně protáhlým nebo oválným obličejem budou mít výběr slunečních brýlí téměř bez problémů. Těmto šťastlivcům bude slušet každý model a záleží tak jen na vás, jak moc extravagantní chcete být. Ať už zvolíte kočičí tvar, robotí brýle nebo naopak tuto muší variantu, stále budete vypadat stylově.

1112

Sluneční brýle, H&M, orientační cena 299 Kč

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #moda #lifestyle #rady #muži