Jaro na talíři

S jarem přichází i chuť na lehčí, zdravější pokrmy a přesně takové pro vás dnes máme. 5 chutných pokrmů, plných sezónních surovin, vytvoříte raz dva a vaše kuchyň se rozehraje všemi barvami.

Špenátové palačinky

Palačinky jsou klasika, kterou milují děti i dospělí. Zkuste je tentokrát trochu okořenit! Přimíchejte do těsta špenát a vykouzlete zdravou snídani, oběd nebo večeři obohacenou o minerály a vitamíny.

Microsite_Jaro_na_taliri_07Co budete potřebovat?
2 vejce
200 ml mléka
100 g hladké mouky
100 g baby špenátu
sůl a pepř
olej na opékání

na náplň:
1 cuketu
100 g sušené šunky
parmezán dle chuti
sušená rajčata dle chuti
dýňový nebo olivový olej

Všechny ingredience na těsto (tedy špenát, vejce, mouku, mléko, sůl a pepř) vložte do stolního mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud by těsto bylo moc řídké, přidejte mouku. V opačném případě přilijte do směsi trochu mléka. Na pánvi rozpalte olej a naběračkou na ni nalévejte těsto. Palačinku opékejte dozlatova po obou stranách. Jakmile budete mít palačinky hotové, dejte je stranou a pusťte se do přípravy náplně. Cuketu nakrájejte na slabá kolečka a lehce osolte. Teplou pánev pokapejte olejem a jednotlivá kolečka opékejte do změknutí. Na stejné pánvi nechte zezlatovět i plátky šunky. Nakonec si nahrubo nastrouhejte parmazán a sušená rajčata nakrájejte na nudličky. Na jednu polovinu hotové palačinky dejte grilovanou cuketu, šunku, sušená rajčata a parmazán. Palačinku přeložte, zakapejte vybraným olejem a můžete servírovat.

 

Chřestová polévka

Tahle sezónní surovina skvěle chutná nejen upečená nebo přidaná do slaného koláče či muffinů, ale vynikne i v krémových polévkách. Vyzkoušejte snadný recept, který je na lehčí oběd jako dělaný.

Microsite_Jaro_na_taliri_12Co budete potřebovat?
500 g chřestu
3 menší šalotky
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
2 hrsti baby špenátu
500 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany na vaření
parmazán a olivový olej na servírování
sůl a pepř

Nejprve se pusťte do přípravy chřestu. Odřízněte dřevnaté konce a ukrojte špičky. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a špičky v něm osmažte. Jakmile budou změklé, odložte je stranou. Do stejného hrnce dejte nakrájenou šalotku, česnek a opracované stonky chřestu a restujte přibližně 10 minut. To, že je chřest hotový, poznáte podle toho, že změkne a bude světle zelený. Přidejte baby špenát a zalijte vývarem a smetanou. Směs přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut. Následně ji přelijte do stolního mixéru a rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete podle chuti. Servírujte s osmaženými špičkami, posypané parmazánem a s kapkou oleje.

 

Salát se soba nudlemi a ředkvičkami

Dochází vám inspirace na zdravé saláty? Vyzkoušejte asijský salát se soba nudlemi a tahini zálivkou, který vás překvapí neobvyklou kombinací chutí. Skvěle se hodí jako lehčí večeře nebo oběd do krabičky na druhý den a jeho příprava navíc zabere sotva 15 minut.

Microsite_Jaro_na_taliri_18Co budete potřebovat?
120 g soba nudlí
1 okurku
1 mrkev
6 ředkviček
jarní cibulku
200 g marinovaného tofu
černý sezam a mátu na ozdobení

na zálivku:
2 lžíce tahini pasty
2 lžičky sójové omáčky
1 lžičku chilli pasty sambal oelek
1 lžíci balzamikového octa
vodu

Soba nudle uvařte podle instrukcí na obalu. Až budou hotové, propláchněte je studenou vodou, abyste zastavili proces vaření. Pak se pusťte do přípravy zeleniny. Nejprve si oloupejte okurku a připravte z ní menší kostičky. Mrkev nakrájejte na slabé proužky, jarní cibulku na kolečka a ředkvičky nastrouhejte na tenké plátky. Nakrájenou zeleninu vložte do mísy se soba nudlemi a přidejte tofu, které rukou rozdrobíte na malé kousky. Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady a zřeďte vodou tak, aby vám vznikla krémová směs. Tu nalijte do mísy, pořádně promíchejte a salát je hotový. Servírujte se sezamovými semínky a lístky máty.

 

Pečené ředkvičky

Ředkvičky máme spojené se studenou kuchyní, přesto ale stojí za to dát jim šanci i v té teplé. Pečené ředkvičky si můžete užít samotné, se zakysanou smetanou nebo jako přílohu.

Microsite_Jaro_na_taliri_20Co budete potřebovat?
500 g ředkviček
3 lžíce olivového oleje
1 lžičku uzené papriky
¼ lžičky sušené cibule
¼ lžičky granulovaného česneku
pepř a sůl
čerstvé bylinky na servírování (bazalka, koriandr, petržel)

Předehřejte si troubu na 200 °C a plech vyložte pečícím papírem. Ředkvičky očistěte, osušte a rozkrojte napůl. Ve velké míse je promíchejte s kořením a olejem a rozprostřete na připravený plech. Vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud nebudou mít krásně křupavou slupku. Nakonec je posypte najemno nakrájenými bylinkami a servírujte.

 

Rebarborový koláč s drobenkou

Vyměňte typická jablka a jahody za rebarboru, která drobenkovému koláči dodá příjemně nakyslou chuť. Obsahuje v sobě navíc pořádnou dávku vitamínů a některé kultury ji dokonce považují za ingredienci lásky. Příprava koláče nezabere dlouho, ale chuti to nikterak neubírá.

Microsite_Jaro_na_taliri_25Co budete potřebovat?
500 g loupané rebarbory
300 g polohrubé mouky
140 g moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru
50 g krupicového cukru
20 g kukuřičného škrobu
150 g studeného másla
1 lžičku skořice
1 lžičku pomerančové kůry
špetka soli

Dejte si předehřát troubu na 220 °C. Smíchejte 300 g polohrubé mouky, moučkový a vanilkový cukr, špetku soli a máslo nakrájené na kostičky. Směs prsty propracovávejte, dokud vám nevznikne drobenka. ⅔ připravené drobenky nasypte do vyložené dortové formy a umačkejte ji jak po dně, tak po stranách formy. Takhle připravenou formu dejte stranou a pusťte se do přípravy náplně. Rebarboru oloupejte, nakrájejte na menší špalíky a promíchejte s kukuřičným škrobem a krupicovým cukrem. Vraťte se ke zbylé třetině drobenky, které dodejte vůni přimícháním skořice a pomerančové kůry. Teď je na čase vše spojit. Do formy s těstem rozprostřete připravenou rebarboru a rovnoměrně zasypte voňavou drobenkou. Koláč dejte do rozehřáté trouby a pečte 15 minut, poté ztlumte teplotu na 180 °C a dopékejte dalších 25 minut. Servírujte samotný, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

Opravdu čerstvé suroviny najdete v Supermarketu Albert. Pokud vám chybí stolní mixér, nebo jiný kuchyňský spotřebič, nezklame vás DATART. Hledáte-li nové nádobí a pánve prvotřídní kvality, mrkněte se v prodejně Potten & Pannen - Staněk, která se zaměřuje na prémiové značky. V PALLADIU zamiřte také do Tescomy, kde mají široký sortiment nádobí i potřeb do kuchyně a vybere si tam opravdu každý.

Zdroj fotografií: Shutterstock

#vsechnastories #zdravi #mňamky #jaro #rady