5 obleků pro každou příležitost

Dobře padnoucí oblek by neměl chybět ve skříni žádného moderního muže. Správně vybrané sako a kalhoty vám dodají na eleganci, vkusu i šarmu a uvidíte, že vám přidají i na sebevědomí. Na co se při výběru obleku zaměřit a jaký model vybrat na maturitu, promoci, pracovní pohovor nebo svatbu? Nechte si od nás poradit a inspirujte se nabídkou obchodů v Palladiu. 

Jak správně vybrat oblek


Při výběru obleku se neřiďte jen barvou, ale především materiálem. Ten z hlediska pohodlnosti hraje prim. Oblek by vás neměl kousek a žádná z jeho částí by vás neměla „zlobit“. Materiál volte vždy podle příležitosti a období, kdy akce proběhne. Zatímco na podzim a zimu se více hodí vlněné obleky v kombinaci s hřejivým kašmírem, v létě dejte naopak přednost lnu a lehké bavlně. Všeobecně doporučujeme sáhnout spíš po přírodních a prodyšných materiálech, ve kterých se nebudete zbytečně potit.

Sako vám bude rozšiřovat ramena, ale zužovat pas a bude vám na ramenou dobře sedět. Kalhoty vás budou příjemně obepínat v pase a nebudou se nikde krčit. Nohavice by měly sahat do půlky bot a rukávy by pak měly končit u pásku vašich hodinek. Samozřejmě vše záleží na střihu obleku, jelikož některé ležérní typy jsou ušity tak, aby vám byly volnější. Není tak nic jednoduššího než si nechat poradit od odborníka na prodejně, který vám rád pomůže najít tu pravou variantu. 

Druhy obleků

1. Černá klasika

Na ty vůbec nejslavnostnější společenské akce, kde je požadován dress code Black tie, zvolte nadčasový černý smoking. Ten představuje konzervativní variantu a sázku na jistotu. Navíc vám u této volby zcela odpadnou problémy s kombinací barev, jelikož smoking zpravidla doplňuje bílá košile, černé lakované boty a černé ponožky. Dle formálnosti akce pak přidejte motýlka. Klasický smoking je stále oblíbenou volbou pro formální svatební oslavy, a tak čeká-li vás svatba, páni ženiši, neváhejte po smokingu sáhnout.

2

Smokingové sako Brookville, ANTHONY'S, orientační cena 9 990 Kč; Smokingové kalhoty Brookville, ANTHONY'S, orientační cena 5 990 Kč; Smokingová košile, ANTHONY'S, orientační cena 790 Kč; Smokingové boty Barker Goldinton, ANTHONY'S, orientační cena 7 480 Kč.


2. Modrá elegance

Moderní alternativou k oficiální černé jsou odstíny modré. Tmavě modrý oblek si můžete vzít jak na pracovní pohovor, tak i na ples, předávání maturitních vysvědčení nebo svatbu. S tímto kompletem od značky C&A oslníte, ať už ho vynesete kamkoliv. Zkombinovat ho můžete s bílou nebo světle modrou košilí a unese i jemně vzorovanou kravatu. Boty by pak měly být hnědé. 

suits_1

Oblek s kravatou regular fit 4dílný, C&A, orientační cena 3 093 Kč


3. Béžová ležérnost

Na letních svatbách v přírodě nebo třeba u moře se ale nemusíte bát ani světlého obleku. Tento model značky H&M v sobě spojuje tak akorát elegance i ležérnosti a lze ho variabilně přizpůsobit vašemu vkusu. Chcete-li dosáhnout čistého dojmu, pořiďte si k němu bílou košili s krátkým nebo dlouhým rukávem a béžové polobotky. V případě, že jste fanouškem barev, doplnit ho můžete třeba vínovými nebo i růžovými prvky. 

ff

Lněné sako Slim Fit, H&M, orientační cena 1 999 Kč; Lněné společenské kalhoty Slim Fit, H&M, orientační cena 999 Kč, Bavlněná košile Muscle Fit, H&M, orientační cena 599; Polobotky Gino Rossi, CCC, orientační cena 2 499 Kč


4. Šedá výstřednost

Pro módní nadšence máme tip na opravdu fashion kousek. Károvaný nebo pruhovaný oblek v šedé barvě pro vás bude perfektní volbou. Vyrazit v něm můžete do práce, do divadla nebo třeba na svatbu. Pozor ale, není považován za příliš oficiální, a proto není vhodný například na maturitní zkoušky nebo promoci. Myslete také na to, že vzory už jsou ve světě obleků vyšší ligou a mohou si je dovolit jen gentlemani, kteří vědí, jak je nosit. Abychom vám s kombinací pomohli, připravili jsme si pro vás malou nápovědu z obchodu MANGO. 

3

Oblekové sako super slim-fit, MANGO, orientační cena 2 999 Kč; Oblekové kalhoty super slim-fit, MANGO, orientační cena 1 599 Kč; Obleková vesta super slim-fit, MANGO, orientační cena 1 599 Kč; Obleková košile super slim-fit, MANGO, orientační cena 1 199 Kč; Žakárová kravata s nemačkavým efektem, MANGO, orientační cena 899 Kč


5. Dvouřadý šarm

Hitem posledních let se stalo dvouřadé sako. Tento na společenských akcích stále poměrně málo vídaný kousek zvýrazní mužnost vaší postavy a posune váš celkový vzhled na vyšší úroveň. Dvouřadé sako má ale také tendenci přidávat na šířce, a proto nevypadá dobře na každém. Pokud však patříte mezi šťastlivce, kterým vážně sluší, jistě s ním zazáříte na pracovním pohovoru nebo v kanceláři, ale i na plese či na svatbě.

suits

Dvouřadé kostýmové sako klasického střihu z čisté vlny, Marks & Spencer, orientační cena 4 199 Kč; Kostýmové kalhoty klasického střihu z čisté vlny, Marks & Spencer, orientační cena 3 099 Kč; Pruhovaná kravata ze 100% hedvábí, Marks & Spencer, orientační cena 799 Kč; Hnědá kožená společenská obuv Am Shoe, DEICHMANN, orientační cena 1 599 Kč

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #moda #lifestyle #rady #muži