Jak si vybrat ty správné sportovní boty?

Správná obuv vám dokáže trénink usnadnit a zpříjemnit stejně tak, jako vám nevhodně zvolené boty dokáží sport zprotivit. Na výběr sportovních bot by proto měl dbát každý, ať už jste úplný začátečník nebo zkušený sportovec. Posilovna, halové sporty, outdoor i běh si vyžadují specifický typ obuvi. Jak tedy nešlápnout vedle a pořídit si ten správný? Na to se podíváme v dnešním článku.

Jedním z hlavních kritérií, na které byste se měli soustředit, je hmotnost boty. Obecně platí, že lehčí boty představují lepší volbu. Lehká obuv vám totiž zajistí pohodlnější a flexibilnější pohyb. Mezi klíčové faktory patří ale i správná velikost a tvar, který by měl odpovídat vašemu chodidlu a klenbě. Na běhání je například lepší ponechat si v botách ještě 0,5 až 1 cm volného místa, zatímco na jiné sporty tomu tak být nemusí.

Volnočasové boty na sport nenoste. Nebývají dostatečně vyztužené a zpevněné pro sportovní aktivity, kvůli čemuž vám může hrozit úraz. Stejně tak se ne všechny sportovní boty hodí na všechny druhy aktivit. Například na jógu můžete vyrazit v čím dál tím populárnějším barefoot botech, na volejbal ale budete potřebovat odpruženou obuv s dostatečnou ochranou kotníku. Vždy proto vybírejte primárně ty boty, které byla vyrobena přímo pro daný sport.

Boty na horskou turistiku

Outdoorová obuv je uzpůsobená pro nošení v přírodě, a proto v ní zvládnete i náročnější terén. Boty by měly být z prodyšného materiálu, který udrží vaši nohu v suchu a zároveň nedá šanci dešti a větru. Pokud se poohlížíte po kvalitním páru horských bot, vyzkoušejte si model Lohane od značky ALPINE PRO s membránou PTX.

03

Lohane outdoorová obuv s membránou PTX, ALPINE PRO, orientační cena 1 699 Kč

Boty na basketbal

Na basketbal vyrazte ve vysoké sálové obuvi, která udrží v bezpečí vaše kotníky. Milovníky tohoto sportu jistě nepřekvapí, že zcela dominantní značkou jsou v basketbalovém světě boty Jordan. Mrknout můžete například na Jordan 3 Rings ve třech barevných provedeních v prodejně Foot Locker. Spojují modernost s funkčností a mají legendární styl Jordan Jumpman MVP.

06

Jordan 3 Rings, Foot Locker, orientační cena 4 190 Kč

Boty na trail běh

Pokud si rádi vyběhnete do přírody na nezpevněné cesty, pak byste měli obout trailové boty s dobrou přilnavostí a odolností na vlhkém i suchém povrchu. Při výběru se podívejte na úroveň tlumení. Vysoké tlumení se hodí pro začátečníky a těžší běžce, střední pro pokročilé a lehčí běžce a nízké pak pro profesionály.

01

Běžecké trailové boty Summit Vectiv pro artist, The North Face, orientační cena 6 490 Kč

Boty na fotbal

Každý fotbalista ví, že pro dobrý kontakt s míčem jsou boty zásadní. Vsaďte proto na kopačky s podrážkou s hroty, díky které zvládnete kdykoliv rychle změnit směr. Tyto v designově modré od značky ADIDAS vám perfektně padnou, utlumí nárazy a jsou vhodné pro všechny typy povrchu. 

05

X Speedportal. 4 Flexible Ground Boots, ADIDAS, orientační cena 1 599 Kč

Běžecké boty

Otázka za milion zní, existují perfektní boty na běhání? My tvrdíme, že ano. A jsou jimi boty značky Under Armour, které nabízí až v 7 barevných provedeních. Při každém vašem kroku se postarají nejen o dostatečnou oporu, ale také nulovou gravitaci, a navíc jsou maximálně pohodlné. Co víc si přát? 

222

Boty Under Armour UA HOVR Mega 3 Clone-BLK, Under Armour Brand House Palladium, orientační cena 1 998 Kč

Boty na cvičení nebo do fitness centra

Do posilovny si s sebou zabalte prodyšné boty, které odvádějí vlhkost a mají protiskluzovou podrážku. Obuv s gelovým nebo vzduchovým balónkem v podrážce amortizuje otřesy, díky čemuž se vám bude skvěle cvičit na strojích i kardio. Zajděte se podívat do prodejny Sportisimo v patře -2 na nabídku obuvi značky Nike.

02

Nike Legend Essential 2 premium W, SPORTISIMO, orientační cena 1 099 Kč

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #moda #rady #boty #obuv