Udržitelnost a ochrana planety v podání globálních značek

Udržitelnost se v posledních letech skloňuje napříč odvětvími. V módním průmyslu se ochrana naší planety stala klíčovým tématem už před několika lety a postupně se objevila jako součást kolekcí velkých značek. Některé firmy využívají nové materiály a technologie, jiné naopak podporují tzv. slow fashion. Nabízejí opravy svých oděvů nebo upcyklační programy v duchu hesla: Méně je více. Zkuste si letos pořídit letní šaty třeba z plastového odpadu na plážích nebo „zrecyklujte“ starší kousek po mámě.

Levi’s

blog4

Dokud je čas odvrátit katastrofické dopady změn klimatu, Levi’s® neustále rozšiřuje udržitelné postupy výroby a prodeje. Zavádí inovativní materiály, například bavlnizované konopí, i technologie jako Water<Less®, která šetří vodu, nebo podporuje upcyklační programy jako Levi’s® SecondHand a Levi’s® Authorized Vintage. 

 

blog1

Ribcage sukně, Levi’s, orientační cena 1 799 Kč, Džíny CRAFTED® BARREL JEANS, Levi’s, orientační cena 3 699 Kč, Košile Jadon Denim, Levi’s, orientační cena 1 999 Kč.

Trendy minisukně je vyrobena právě technologií, která snižuje spotřebu vody během procesu výroby oděvů. Džíny jsou zase z 50 až 70 % vyrobeny z ekologických materiálů, které jsou pěstovány bez syntetických pesticidů a hnojiv nebo geneticky modifikovaných semen. To většinou vyžaduje až o 90 % méně vody než konvenční zemědělské praktiky. Košile sice na první pohled vypadá jako z bavlny, ale na dotek je ještě měkčí díky vláknům z konopí. Jeho pěstování vyžaduje méně vody a chemikálií než bavlna. 

 

H&M - Conscious

blog6

Cílem společnosti H&M je, aby všechny výrobky byly do roku 2030 vyráběny z recyklovaných nebo jiných udržitelně získávaných materiálů. To už ovšem platí pro 80 % jejich materiálů. Každý produkt řady Conscious choice obsahuje minimálně polovinu udržitelnějších materiálů – např. bio bavlnu nebo recyklovaný polyester – ale mnohdy i mnohem více. 

 

blog2

90s Baggy Low Denim Shorts, H&M, orientační cena 499 Kč, Jednodílné plavky High leg, H&M, orientační cena 749 Kč, Propínací šaty, H&M, orientační cena 999 Kč.

Džínové šortky z pevné džínoviny s obnošenými detaily mají volný střih s nízkým pasem a neopracovanými lemy a jsou vyrobené ze 100% bavlny. 
Jednodílné plavky s podšívkou pracují s trendy asymetrickou siluetou. Vnější i vnitřní látka je z více než 80 % z recyklovaného polyamidu a polyesteru. Propínací šaty z kolekce Conscious choice mají příjemně splývavý střih a jsou téměř ze tří čtvrtin ušité z ekologické viskózy LENZING™ ECOVERO™.
 

Adidas Sustainable

blog5

Firma Adidas přichází s produkty, které jsou tím nejlepším pro sportovce i pro planetu. Navíc je lze využívat opakovaně. Až model unosíte, můžete ho poslat zpět a Adidas z něj vyrobí něco nového. Třeba tričko inspirované horami, které je vyrobené z měkkého bavlněného úpletu. Model obsahuje recyklované materiály vyrobené z odstřižků, zbytků a odpadu, aby nebylo životní prostředí zbytečně zatěžováno výrobou nových materiálů.

 

blog3

Tričko terrex mountain fun graphic, Adidas, orientační cena 999 Kč, Sportovní bunda adicolor classics beckenbauer primeblue, Adidas, orientační cena 1 899 Kč, Šaty tennis made to be remade, Adidas, orientační cena 2 209 Kč.

Sportovní bunda patří mezi kultovní modely. Je inspirovaná verzí z 60. let, navženou pro fotbalového šampióna Franze Beckenbauera. Jedním z použitých materiálů je Parley Ocean Plastic™ - vytvořený z recyklovaného plastového odpadu, který byl zachycen na plážích a pobřežích, než se dostal do oceánu. Tenisové šaty s plisovanou sukní zdobí nepřehlédnutelná grafika inspirovaná stylem 90. let. Savý materiál AEROREADY odvádí pot a udrží sportovce v suchu a pohodlí.

 

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock

#vsechnastories #moda #fashion #léto #udržitelnost