Co číst, chcete-li si užít bezstarostné dny?

Jedno přísloví říká, že jsme jako konzervy – jsme to, čím se plníme. Proto si pečlivě vybírejte, kým a čím se obklopujete, co jíte, ale také co čtete a posloucháte. To vše má velký vliv na vaše duševní rozpoložení, což v létě platí dvojnásob. Tady jsou naše tipy na pohodové i náročnější knihy, z nichž si každý vybere podle svého vkusu a nálady.

„Když si vezmeš na cestu knížku, stane se něco podivuhodného: začne shromažďovat tvé vzpomínky. Později ji stačí jen otevřít a ty budeš zase tam, kde sis z ní poprvé četla. Všechno se vrátí už s prvními slovy: obrazy, vůně, zmrzlina, kterou jsi při čtení jedla… Věř mi, knihy jsou jako mucholapka. Na ničem neulpívají vzpomínky tak dobře jako na potištěných stránkách.“

Cornelia Funke, německá spisovatelka 

Máme k tomu ještě něco dodávat? Je jasné, že dobrá kniha je jako nejlepší přítel, jehož myšlenky vás budou provázet po mnoho let.

Pro milovnice strhujících lidských příběhů

Doporučujeme knihu Prsa a vajíčka od japonské spisovatelky Mieko Kawakami, na kterou nedá dopustit ani samotný Haruki Murakami.

Jestliže naopak máte ráda lokální příběhy a zamilovala jste si knihu Žítkovské bohyně od Kamily Tučkové, určitě vás zaujme nová kniha Vlastimila Hela Návrat žítkovských bohyň, ve které se autor vydal za různými vědmami a šeptuchami nejen na Moravské Kopanice, ale i  na slovenské Polininy či do polského Podlesí.

Náročné čtenáře určitě potěší oceňovaná a vyzdvihovaná dvojdílná románová kronika ztraceného města Karin Lednické Šikmý kostel, která mapuje sto let osudů a příběhů rodin z Karviné a blízkého okolí.

Mieko Kawakami: Prsa a vajíčka (orientační cena 599 Kč), Vlastimil Hela: Návrat žítkovských bohyní (orientační cena 299 Kč), Karin Lednická: Šikmý kostel (orientační cena 349 Kč) - vše z LUXORU.

Pro umělecké duše

Potěší vás kniha Mileny Štráfeldové To je on! O té, co si říkala Toyen.

Svědectví o životě tajuplné malířky tu podávají její nejbližší přátelé, jako malíř Jindřich Štyrský, židovský básník Jindřich Heisler, spisovatelé Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert nebo francouzští surrealisté. Díky těmto archivním svědectvím vznikl nevšední pohled na malířčin život.

Milena Štráfeldová: To je on! O té, co si říkala Toyen (orientační cena 399 Kč) - najdete v LUXORU.

Jestliže máte ráda českou beletrii a ženské příběhy

Začtěte se do novinky Martiny Formanové Nalakuj to narůžovo, ve které reflektuje svůj život po smrti manžela Miloše Formana, nebo do příběhu o mládí, stárnutí i sexu Babička od Ireny Obermannové.

Martina Formanová: Nalakuj to na růžovo (orientační cena 297 Kč), Irena Obermannová: Babička (orientační cena 323 Kč) - vše z LUXORU.

Když jste dobrodruh

Pak by vám neměla utéct kniha cestovatelky Lucie Kutrové Po evropských stezkách, která se tentokrát po návratu z Pacifické hřebenovky rozhodla prozkoumat spoustu nádherných míst, jež máme v podstatě před nosem.

Na dechberoucí výšlapy s úchvatnými panoramaty a netradiční stezky vás zavede také kniha Úchvatné světové trekingové trasy od kolektivu autorů, kterou vydalo nakladatelství Lonely Planet.

Lucie Kutrová: Po evropských stezkách (orientační cena 351 Kč), Lonely Planet: Úchvatné světové trekingové trasy (orientační cena  699 Kč) - vše z LUXORU.

Když milujete napětí

Novinka Šedý muž od Marka Greaneye, jejíž filmové zpracování v hlavních rolích s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem chystá momentálně Netflix, vás ani náhodou nenechá v klidu. Příběh bývalého agenta CIA a nyní nejlepšího nájemného vraha na světě, který žije sám bez rodiny, domova a přátel, vás pohltí tak, že zapomenete na prostor i čas.

Fanoušci Dextera nebo Hannibala Lectera mají zase nového hrdinu – padoucha v knize Mrchožrout od Jacka Heatha. Na začátku stojí únos čtrnáctiletého chlapce a žádost o výkupné, a víc už vám nebudeme prozrazovat...

Mark Greaney: Šedý muž (orientační cena 399 Kč), Jack Heath: Mrchožrout (orientační cena 349 Kč) - vše z LUXORU.

 

 

#vsechnastories #ostatni #zabava #rady