Objevte tajemný svět Indonésie na výstavě v Palladiu

Vydejte se na výpravu do tajemného světa Nové Guineje, aniž byste opustili centrum Prahy. Unikátní výstavu Tajemná Indonésie – Tamtamy času si nově můžete prohlédnout v patře +2 v Palladiu, a to denně od 12 do 19 hodin. Poznejte exotickou přírodu, navštivte tropický prales a nahlédněte do života místních obyvatel.

Výstava vás zavede do obrovské říše Indonésie, která ukrývá až 17 000 ostrovů. Prohlídku začnete na Sumatře se slony a orangutany, na Jávě uvidíte sopky a největší stopu buddhismu. Ostrov Kalimantan vám poodkryje kmen Dajaků a populární Bali se předvede jako místo provoněné hinduismem. Na Komodo potkáte největší ještěry světa a na Sulawesi zase zvláštní chýše a sarkofágy na skalách. 

1

Největší tropický ostrov světa Papua Nová Guinea budete mít příležitost prozkoumat ze všech částí – indonéskou Západní Papuu i samostatný stát Papua Nová Guinea. Dospělé i děti jistě zaujmou rituály Šalamounových ostrovů nebo žraločí muži Bismarkových ostrovů. 

Během návštěvy spatříte na vlastní oči:

rituální totemy bisj,
štíty,
iniciační masky,
oštěpy,
luky,
šípy,
kamenné rituální sekery,
kostěné nože.
 
Budete mít ale také možnost projít si stavby domorodých chýší. Díky projekci filmů a velkoformátovým fotografiím se přenesete přímo do těchto zapomenutých koutů planety.
 
2
 
Věděli jste, že...
 
Nejmocnější totem bisj souvisí s lovem lebek a je až 10 metrů vysoký. 
Stromoví lidé žijí vysoko v korunách pralesních velikánů. Bez provazů i hřebíků umí zavěsit chýše z ratanu a sága na kmeny stromů i 40 metrů vysoko. Do korun stromů je žene strach z komárů a lidí.
Nová Guinea má největší neporušenou džungli světa a roste zde na 10 000 druhů rostlin.
U kmene Dani tvoří nejdůležitější majetek prase, které poměřuje i cenu ženy. Za dobrou nevěstu je 5 prasat.
 
Tyto a další zajímavosti se dozvíte během putování výstavou.
 
3

Výstava vychází z dobrodružných cest českých objevitelů

V českých podmínkách se jedná o zcela výjimečný projekt, který přináší unikátní historické materiály od předních osobností. Není proto divu, že výstava sklidila při své premiéře v Národním muzeu v Praze obrovský úspěch. Mezi její autory patří známá dvojice cestovatelů Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka, ale také pánové Miloslav Stingl a Rudolf Švaříček. 

Poslední jmenovaný, cestovatel Rudolf Švaříček, který probíhající výstavu v PALLADIU pořádá, se do hlubin Nové Guiney vypravil hned několikrát. Zkoumal v ní neznámá etnika, díky čemuž vám v rámci výstavy autenticky může přiblížit život tamních domorodců.

4

„Cestování je skvělý vynález. Vše je o dobrých lidech, mám na ně štěstí. Cesty nadělují bonus. Častěji než starým známým ze školy volám Jirkovi z Guineje do Rynholce. Byl se mnou na 20 expedicích, poznali jsme svět, užili legraci i extrémní prožitky. Výsledkem je i tato výstava, na které se Jirka Šaroch krásně podepsal,“ popisuje Rudolf Švaříček.

Odhalte, co Nová Guinea skrývá

Výstavu Tajemná Indonésie – Tamtamy času najdete v patře +2 nad fitness centrem Form Factory. Otevřená je každý den od 12 do 19 hodin. Vstupenky lze v hotovosti zakoupit na místě nebo předem online. Vstupné pro dospělého činí 100 Kč, zlevněné vstupné pak 80 Kč a děti do 6 let mají vstup zdarma.

5

#vsechnastories #ostatni #zabava #rady