Pánské outfity a výbava pro letní turistiku

Rozhodli jste se strávit letošní letní dovolenou aktivně? Pak by mezi vašimi plánovanými činnostmi rozhodně neměla chybět horská turistika. Vyrazte objevovat přírodní krásy a užijte si treking opravdu naplno díky správné výbavě. Pokud se na pořádnou túru chystáte poprvé, jistě oceníte naše dnešní doporučení a tipy na vhodné oblečení i doplňky.

Štěstí přeje připraveným. A to platí u horské turistiky dvojnásob. Počasí v horách se dokáže změnit z minuty na minutu, a proto byste neměli podceňovat výběr oblečení. Zatímco dole bude pěkné horko, s výšlapem směrem nahoru budou teploty postupně klesat a potkat vás může i déšť nebo dokonce sníh. Takže se na to pořádně připravte, protože není špatného počasí, nýbrž jen špatně připraveného turisty! Co si tedy vzít na sebe a s sebou?


CO NA SEBE

Spodní a střední vrstva

Kouzlo spočívá ve vrstvení. Základ vašeho turistického outfitu tvoří spodní vrstva, která musí být prodyšná, ale zároveň vás udržovat v teple. Nejvhodnějším materiálem je proto syntetika nebo merino vlna. Bavlně se u takzvaného termoprádla vyhněte, protože rychle nasákne pot a vy zbytek cesty strávíte v promočeném tričku. Zajděte si raději pro soupravu rychleschnoucího prádla od značky ALPINE PRO, které je vyrobeno z pružného, prodyšného a hřejivého materiálu COOL DRY. 

Střední vrstva má pak především funkci termoizolační. O tu se postará tento svetr s kapucí značky FJÄLLRÄVEN, který obsahuje směs fleecu a vlny. Svetr vás zahřeje, ale zároveň odvede z vašeho těla veškerou vlhkost. Představuje tak univerzální prostřední vrstvu pro vaše letní pochody.

13

Svetr KEB Fleece hoodie, FJÄLLRÄVEN, orientační cena 5 390 Kč; Pánské rychleschnoucí prádlo – triko LUBIN, ALPINE PRO, orientační cena 799 Kč; Pánské rychleschnoucí prádlo – kalhoty ELIB, ALPINE PRO, orientační cena 349 Kč

Kalhoty, nebo kraťasy?

Jestli vsadíte na dlouhé trekové kalhoty nebo kraťasy, záleží na vašich preferencích a samozřejmě na oblasti, do které se chystáte. Vaše dilema můžou vyřešit třeba kalhoty s odepínacími nohavicemi, z nichž si šortky můžete kdykoliv vytvořit. 

V nepříznivém počasí vás zachrání tyto třívrstvé kalhoty s lehkým a poddajným materiálem Eco-Shell. Mezi jejich hlavní výhody patří nízká hmotnost, díky čemuž se v nich budete moct svobodně pohybovat. Pokud ale dáte přednost raději kraťasům, pak vyzkoušejte strečové šortky od značky Helly Hansen, jejichž materiál nepropouští sluneční paprsky. 

14

Kalhoty Bergtagen Lite Eco-shell TRS M, FJÄLLRÄVEN, orientační cena 10 290 Kč; Kraťasy Men’s campfire hiking short, Helly Hansen, orientační cena 1 890 Kč


Ochranná horní vrstva

Ačkoliv ji možná nebudete potřebovat, vždy je lepší s sebou mít i ochrannou horní vrstvu. Bunda má především zamezit ztrátě tepla a odrážet nejen déšť, ale i vítr. Doporučujeme proto s sebou sbalit softshellovou bundu nebo alespoň pláštěnku.


Obuv vhodná do hor

Abyste byli schopni zvládnout náročný terén, věnujte dostatečnou pozornost výběru pohodlné obuvi. Na léto se hodí spíše nízké trekové boty, které doplňte vysokými, ale prodyšnými ponožkami. Naším tipem jsou voděodolné boty od značky Helly Hansen, které jsou dostupné v modré, červené a černé variantě. 

12

Pláštěnka Viola Pelerina, SPORTISIMO, orientační cena 319 Kč; Ponožky Progress MERINO, SPORTISIMO, orientační cena 329 Kč; Boty Men’s Stalheim Hellytech Waterproof hiking shoes, Helly Hansen, orientační cena 2 190 Kč; Bunda KAIPAK Jacket M, FJÄLLRÄVEN, orientační cena 7 290 Kč


CO S SEBOU

Výbava by se měla odvíjet od délky a náročnosti terénu vaší túry. Na jednodenní výlety si vystačíte s menším batohem do objemu 30 litrů, na vícedenní akce si kupte velký batoh o objemu 50 a více litrů. Do toho se vám vleze vše, co budete k přežití potřebovat, včetně spacáku a věcí na vaření. Batohy takové velikosti (např. od značky The North Face) sedí dobře na zádech, mají bederní pás s polstrovanou částí, prodyšné polstrování ramenních popruhů a moderní design. 

Obzvlášť v létě byste neměli zapomenout na ochranu hlavu v podobě kšiltovky nebo šátku. Nezapomeňte ani na krém s vysokým ochranným faktorem a základní lékárničku (obojí seženete např. v Lékárně IPC). Zásadní je také myslet na dodržování pitného režimu. Oblíbenou vychytávkou dnešních turistů jsou hydrovaky, které snadno složíte nebo pověsíte na batoh. A kromě běžné svačiny určitě oceníte i energy tyčinky (např. z NUTRENDU), které vás v případě úbytku sil dostatečně "nakopnou" novou energií. Při dlouhých túrách, které se mohou protáhnout až do tmy, se vám může hodit také čelovka (koupíte ji ve SPORTISIMU). .

11

Batoh basin 18, The North Face, orientační cena 2 490 Kč; Hydrovak Arcore H2O BAG 1,5 l, SPORTISIMO, orientační cena 249 Kč; Batoh Tail Lite 50 l, The North Face, orientační cena 5 990 Kč; Kšiltovka KERGE, ALPINE PRO, orientační cena 349 Kč; Čelovka Coleman CSX+ 200 Led Headlamp, SPORTISIMO, orientační cena 539 Kč

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #ostatni #léto #rady #muži #boty