Staňte se králem kuchyně, láska totiž prochází žaludkem!

Kdo by neznal rčení, že láska prochází žaludkem? S blížícím se Valentýnem možná přemítáte, čím originálním potěšíte vaši partnerku. Odpověď je jednoduchá. Ženy milují muže v kuchyni, takže se chopte zástěry a převezměte kontrolu nad zamilovaným menu. PALLADIUM si pro vás připravilo několik snadných receptů, které zvládnete i pokud zrovna nejste Gordon Ramsay.

SNÍDANĚ

Dortík z hrnečku

Sladký start dne připravíte raz dva a bude vám na to stačit pár základních ingrediencí, hrneček a mikrovlnná trouba. Nejlépe chutná v peřinách, servírovaný s pořádně sladkou pusou.

Microsite_Laska_v_kuchyni_07
Co budete potřebovat?

1 lžíci oleje (kokosový, řepkový)
1 lžíci mléka
½ lžičky jablečného octa
1 vejce
1 lžíci medu + další na ozdobení
½ zralého banánu
1 lžíce proteinu (můžete vynechat)
2 lžíce hladké mouky (můžete použít i celozrnnou, špaldovou…)
½ lžičky prášku do pečiva
špetku soli
rozinky, čokoláda, oříšky… cokoliv, na co máte chuť

Vezměte si větší hrneček a vymažte ho olejem až po okraje. Pokud používáte kokosový olej, nechte ho nejprve rozpustit v mikrovlnce. Rozmačkejte banán vidličkou a dejte ho do hrnečku spolu s mlékem, octem, vajíčkem a medem. Vše důkladně promíchejte a přisypte zbylé ingredience, vyjma rozinek nebo čokolády. Měla by vám vzniknout hladká směs. Na závěr přidejte rozinky, čokoládu nebo oříšky. Hrneček se směsí vložte do mikrovlnky a ohřívejte přibližně minutu a půl při výkonu 1000 W. Hotový dortík polijte medem a podávejte ještě teplý.

OBĚD

Losos a fazolky

Ani při přípravě lehkého zdravého oběda se příliš nezapotíte. Na výsledku to ale nikdo nepozná. Věděli jste navíc, že losos obsahuje látku zvanou L-tryptofan, která se podílí na tvorbě hormonu štěstí?

Microsite_Laska_v_kuchyni_11
Co budete potřebovat?

2 filety čerstvého lososa
250 g zelených fazolek
1 lžičku olivového oleje
špetku mletého pepře
1 malou chilli papričku
1 limetku

Na marinádu:
1 lžičku nastrouhané limetkové kůry
1 lžičku sójové omáčky
3 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce medu
2 utřené stroužky česneku

V míse si připravíme marinádu na lososa. Smícháme med, česnek, kůru z limetky, limetkovou šťávu a sójovou omáčku. Filety lososa marinujeme alespoň 20 minut. Poté je vložíme do pekáče kůží dolů a k nim naskládáme zelené fazolky polité olivovým olejem. Vše okořeníme mletým pepřem a lehce osolíme. Pečeme asi 4 minuty na 180 stupních, pak zvýšíme teplotu a zprudka opékáme asi 2 minuty, až vršek ryby zezlátne. Před podáváním necháme v pokojové teplotě odpočinout 3 minuty.

 

VEČEŘE

Předkrm: Křupavá bruschetta

Tradiční recept, který neodmyslitelně patří k italské kuchyni, si zaslouží místo v zamilovaném menu. Existuje plno variant, my jsme si pro vás ale připravili tu tradiční, která je tak dobrá, že nám odpustíte i pár stroužků česneku.

Microsite_Laska_v_kuchyni_14
Co budete potřebovat?

světlou bagetu
180 g zralých rajčat
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
15 g parmazánu
hrstku čerstvé bazalky
sůl a pepř
balzamikový ocet

Předehřejte troubu na 200°C. Bagetku nakrájejte na kolečka, pokapejte olivovým olejem a položte mastnou stranou na plech vystlaný pečícím papírem. Plech dejte na 8 - 10 minut do trouby, aby bagetky dostaly zlatavý nádech a hezky křupaly. Poté je potřete česnekem a dejte stranou. Rajčata nakrájejte najemno a vložte do mísy. Přidejte parmazán, bazalku a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete, přidejte olej a balzamikový ocet a pořádně promíchejte, aby se všechny chutě krásně spojily. Nechte odležet v lednici alespoň půl hodiny. Jakmile je salát uleželý, velkou lžící ho nandejte na křupavé bagetky a máte hotovo.

 

Hlavní chod: Špagety Carbonara

Budete se divit, jak jednoduchá je příprava oblíbeného pokrmu špagety Carbonara. Zapomeňte na smetanu, která do tradičního italského receptu nepatří. Co ale rozhodně opomenout nesmíte, je kvalitní bílé víno, které perfektně podtrhne všechny chutě.

Microsite_Laska_v_kuchyni_16
Co budete potřebovat?

160 g špaget v suchém stavu
50 g kvalitní slaniny
50 g parmazánu + na posypání
2 vejce
25 g másla
sůl a pepř

Připravte si velký hrnec s vodou, osolte a přiveďte k varu. Než voda začne vřít, nakrájejte si slaninu na malé kostičky a nastrouhejte parmazán. Do misky si rozklepněte vajíčka, přidejte sůl a pepř a rozšlehejte vidličkou. Voda už by měla bublat, vložte do ní tedy špagety a vařte po dobu uvedenou na obalu. Zatímco špagety budou měknout, pusťte se do úpravy slaniny. Připravte si velkou pánev a na mírném plameni v ní rozpusťte máslo. Do pánve vložte na kostičky nakrájenou slaninu a opražte ji do křupava. Jakmile je hotová, ztlumte na nejnižší možnou teplotu. Hotové špagety sceďte a přidejte ke slanině. Vodu, ve které se těstoviny vařily, ale nevylévejte, bude se vám ještě hodit. Do misky s vajíčky vmíchejte parmazán. Pánev se špagetami sundejte z plotny a za stálého míchání do ní vlijte obsah misky. Přijdete trochu vody z vařených špaget, abyste dosáhli pořádně krémové konzistence. Servírujte v hlubokých talířích, posypané parmazánem a čerstvě mletým pepřem.

 

Dezert: Americké brownies

A na závěr sladká tečka, která vás dostane do nálady.

Microsite_Laska_v_kuchyni_18
Co budete potřebovat?

225 g másla
100 g čokolády
350 g cukru krystal
4 vajíčka
1 lžičku vanilkového aroma
75 g holandského kakaa
120 g hladké mouky
½ lžičky soli
½ lžičky prášku do pečiva
vanilkovou zmrzlinu a čokoládový topping na servírování (není nutné)

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 175°C a formu o velikosti cca 20x20 cm vyložíte pečicím papírem. Dejte hrnec s máslem na mírný plamen a míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí, poté sundejte z plotny. K máslu přisypte nalámanou čokoládu spolu s cukrem a pokračujte v míchání až do úplného rozpuštění. Do směsi postupně zapracovávejte vajíčka a nakonec přilijte vanilkové aroma. Do hladkého těsta přidejte zbylé ingredience, tedy holandské kakao, mouku, sůl a prášek do pečiva. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience krásně spojily. Čokoládovou směs nalijte do připravené formy a dejte péct na 35 minut. Hotové brownies nechte vychladnout. Nakrájejte na čtverečky a můžete servírovat. Pokud chcete být extra, přidejte na talíř kopeček vanilkové zmrzliny a čokoládový topping.

 

Pro čerstvé suroviny a kvalitní víno se zastavte v Supermarketu Albert. Pokud hledáte nové nádobí a pánve prvotřídní kvality, najdete je v prodejně Potten & Pannen – Staněk Zwilling concept store, která se zaměřuje na prémiové značky. V PALLADIU zamiřte také do Tescomy, kde mají široký sortiment nádobí i potřeb do kuchyně a vybere si tam opravdu každý.

#vsechnastories #ostatni #lifestyle #mňamky