Jak vyzrát na jarní detox?

Celodenní vyčerpanost, podrážděná nálada... A to i přesto, že jste se dostatečně vyspali? Stává se vám to teď také? Pak na vás vlezla jarní únava! Zatočte s ní rychle a efektivně díky očistné kúře a dodejte si novou dávku energie. V dnešním článku se společně podíváme na osvědčené tipy, jak na jarní detox, za který vám organismus poděkuje. 

Naše tělo má přirozenou schopnost se samo čistit, ale čas od času je dobré mu s tímto procesem trochu pomoci. Detox neboli očista organismu si klade za cíl zbavit tělo od škodlivých látek, které zatěžují primárně naše játra a střeva. Mezi tyto toxiny patří například přílišné množství cukru, soli, éček nebo mastných tuků.
 

Proč jarní detox vyzkoušet?

Získáte více energie.
Zlepší se vám trávení.
Budete lépe spát.
Vyčistíte se nejen zevnitř, ale i zvenčí a budete zase zářit. 


Jarní detox může trvat pouhých 10 dní, ale klidně i celý měsíc. Vše záleží na tom, jak se cítíte. Očista je totiž velmi individuální záležitostí a je potřeba myslet na to, že každé tělo je jiné a každému z nás bude vyhovovat něco jiného. Pokud trpíte nějakými zdravotními problémy (třeba zažívacími potížemi) zkonzultujte možnosti detoxu se svým lékařem.

Nezapomeňte také, že extrémní řešení zpravidla nebývají těmi správnými. Nenechte se proto zlákat zázračnými detoxikačními kúrami, na které vás na internetu vábí celá řada firem. Drastická dieta nebo měsíc jen na zelené šťávě rozhodně nepředstavuje způsob, jak své tělo zdravě očistit. 

Co byste měli zahrnout do jídelníčku 

Detoxikační jídelníček by měl být především výživný a rozmanitý. Ideálně z něj zcela vyřaďte nezdravé potraviny (zejména ty průmyslově zpracované) a nezdravé nápoje (alkohol, sladké limonády). 
 

Do svých jídel zařaďte:

Obiloviny (ve formě kaší, nebo naklíčené a tepelně upravené)
Ovoce (volte to méně sladké, může být i mražené!)
Zeleninu (ideálně kvašenou a zelenou listovou)
Luštěniny
Jarní bylinky 
Kysané mléčné výrobky (kefír, tvaroh)
Panenské oleje (olivový, konopný)
 
Výbornými druhy zeleniny s detoxikačním účinkem jsou červená řepa, kapusta, zelí, špenát, brokolice, květák nebo třeba cuketa. Pokud se během detoxu nedokážete vzdát masa, sáhněte po lehkém drůbežím. Ideální je ale na nějaký čas maso vynechat.

 

Recept na bylinkovou čočku s růžičkovou kapustou

Udělejte si doma lehký, ale energeticky bohatý oběd za pouhou půlhodinu. Podrobný recept najdete na webu supermarketu Albert.
 

Co budete potřebovat:

Olivový olej
1 červenou cibuli  
Zelenou čočku
2 stroužky česneku
Zeleninový bujón
Čerstvou pažitku, petrželku, jarní cibulku a růžičkovou kapustu.
Dijonskou hořčici
Citron
Sůl
Javorový sirup
 
11

Jak postupovat:

V hrnci si rozehřejte dvě lžíce oleje a orestujte najemno nakrájenou cibulku. Nasypte čočku a najemno nasekaný česnek. Za stálého míchání restujte po dobu 5 minut. Podlijte vodou, přidejte bujón a vařte odkryté zhruba 20 minut.

Po uvaření vmíchejte najemno nasekanou petrželku, 2 hrsti nasekané pažitky, jarní cibulku na kolečka a sůl. Nechte stranou vychladnout.

Ve větším hrnci rozehřejte zbylý olej, vsypte očištěné půlky růžičkové kapusty, kolečka jarních cibulek a sůl. Restujte na mírném ohni za stálého míchání po dobu 4 minut. Přidejte šťávu z citronu a povařte. Po vychladnutí promíchejte s bylinkovou čočkou.

V misce vyšlehejte hořčici s javorovým sirupem a směsí pokapejte čočkový salát. Dozdobte kolečky cibule a pažitkou.

Pitný režim hraje prim

Abyste pomohli tělu vyplavit veškeré škodliviny, dbejte na pravidelný pitný režim. Během detoxu byste měli vypít 2–3 litry tekutin denně. Nebavíme se ale o sladkých či sycených nápojích nebo kávě, nýbrž o čisté vodě a bylinných čajích (vsaďte na mátový nebo kopřivový). 

Tekutiny můžete do svého těla dostat ale i prostřednictvím chutných smoothie, které slouží také jako zdravá svačina. Rozmixovat můžete libovolnou zeleninu a ovoce s vodou či mandlovým nebo kokosovým mlékem. Na oslazení použijte med, nebo javorový sirup.

Pokud chcete své smoothie posunout ještě na další úroveň, přidejte také trochu chlorely. Ta se díky svým nutričním hodnotám řadí mezi super potraviny, a není proto divu, že se v posledních letech těší velké popularitě. Jedná se o druh jednobuněčné sladkovodní řasy, která pochází z Taiwanu a Japonska. Je bohatá na aminokyseliny, beta-karoten, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek a vitamíny.

13

Zapojte se do očistného půstu od UGO

Nemáte čas si doma udělat zdravé smoothie? Zastavte se v UGO Salaterii v patře +2 nebo v UGO Fresh Baru v patře –2, kde si můžete vybrat z široké nabídky čerstvě vymačkaných šťáv a drinků z ovoce a zeleniny. 

sirka_ugo_

V dubnu se pak můžete zapojit do UGO Očistného půstu. Nastartujte regeneraci celého těla s devítidenním stravováním podle pravidel přerušovaného půstu. Program byl vyvinutý nutričními specialisty a kombinuje 3 dny na šťávách se 6 čistými dny, kdy se dodržuje lehká strava. Přečtěte si o půstu více. 

Kdo se může stát dalším pomocníkem při detoxu?

Čínská medicína určila jaro jako období, kdy bychom měli zvlášť pečovat o naše játra, žlučník a střeva. Kromě správné stravy a dostatečného pitného režimu si můžete na pomoc s jarním detoxem pozvat také účinné bylinky. 

Jednou z nich je ostropestřec mariánský, který podporuje trávení a přirozenou funkci jater. Pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a přispívá k podpoře imunitního systému. Ostropestřce seženete ve formě kapslí, kapek, nebo čaje v dm drogerie markt v patře –2. 

asd

Kapsle Ostropestřec mariánský, GS, dm drogerie markt, orientační cena 182 Kč; Ostropestřec forte, Apotheke, dm drogerie markt, orientační cena 96,90 Kč; Ostropestřec, Bylinné Kapky, dm drogerie markt, orientační cena 159 Kč

Ve zdravém těle zdravý duch 

Během detoxu se snažte očistit také svou mysl. Choďte na pravidelné procházky, zkuste načerpat energii z probouzející se přírody a pravidelně se hýbejte. Zajděte si na jógu nebo na pilates do Form Factory Palladium v patře +2, ráno se protáhněte a běžte vypotit stres a napětí do sauny.

img_0298-1024x683

Zaměřte se ale i na svůj spánek, kterým byste měli strávit alespoň 8 hodin denně. Rozlučte se proto na několik dní s probdělými nocemi u seriálů a dopřejte tělu odpočinek, které si po náročných zimních měsících zaslouží.

Inspirujte se u mystického léčitele

Zajímá vás téma detoxu více? Zastavte se v knihkupectví LUXOR pro populární knihu Mystický léčitel: Detox jako cesta ke zdraví od Anthony Williama.
 
kniha
Jeho šestá kniha z řady Mystický léčitel vás provede:
 
Výběrem vhodného postupu detoxu
Příčinami téměř 200 symptomů a onemocnění
Doplňky stravy a jak je můžete využít pro podpůrnou léčbu
Módními trendy, jako jsou přerušovaný půst, půst o vodě, o šťávách a dalšími
 
V knize najdete také více jak 75 receptů a ukázkové detoxikační jídelníčky, podle nichž můžete postupovat.
 

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách, nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Ceny produktů se v průběhu času můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #zdravi #jaro #detox